Hotellverksamheten på vackra Korstäppans Herrgård sträcker sig över 100 år tillbaka i tiden och här har bland annat kungligheter och författare huserat genom åren. På Korstäppan känner du tydligt historiens vingslag.
Allt började med entreprenören Ester Hanngren
I Leksands prostgård bodde prosten Pehr Hanngren och hans hustru Hilda af Ekenstam. Där föddes deras yngsta dotter Ester den 25 juli 1872. Ester blev välutbildad som examinerad lärarinna och sjuksköterska. I slutet på 1800-talet började societetsturisterna besöka Leksand. Ester hade redan som litet barn fått uppleva en stor händelse när Oscar II med familj gästade Leksand och bodde hos dem i prostgården.
Pensionat från 1906
Ester kom så småningom i kontakt med fröken Joanna Heijkenskjöld på Korstäppan, som då var en liten herrgård. Hon fick 1905 arrendera Korstäppan och tillsammans med fröken Heijkenskjöld gjordes en omfattande tillbyggnad och renovering. Till julen 1906 öppnades Korstäppans privata rekreations- och vilohem.
Kallbad i Siljan lockade
Trots att Ester aldrig annonserade blev Korstäppan ett av de populäraste pensionaten i Leksand och 1916 kunde Ester köpa hela fastigheten för sparade pengar. I början av seklet var de mest säljande attraktionerna för turister närhet till barrskog samt närhet till kallbad i Siljan. Allt detta hade Korstäppan.
Samarbetet med Hilda Munthe
Hilda Munthe, hustru till Axel Munthe som var drottning Victorias livmedikus på närliggande Hildasholm, skissade trädgården med terrasser (influerad av engelska trädgårdar) på baksidan av pensionatet emot sjön. Museet och de vackra trädgårdarna på Hildasholm håller öppet för besökare under sommaren. Ett besöksmål som ökar förståelsen för den tid Ester Hanngren levde och verkade som kvinnlig entreprenör.